İstanbul Maltepe\'de Malatyalı bir Başkan Vekili: Nimet KARABULUT
Haber:Vahap Güner
İstanbul\'un Maltepe İlçesinde Belediye Başkan Vekilliği görevini Malatyalı bir bayan politikacı yapıyor. Arguvan Vakfı Yönetim Kurulu üyesi ve Arguvan Kuyudere (Minayik) Köyü Derneği Başkanı Avukat Nimet Karabulut, Belediye Meclis üyesi seçildiği Maltepe Belediyesinde Başkan Vekilliği görevine seçildi.
İstanbul Anadolu yakasında Malatya\'lı bayan politikacı olan Nimet Karabulu, Maltepe Belediye Başkanı Prof.Dr. Mustafa Zengin\'e vekâlet ederken, Malatya ve Arguvan\'a her fırsatta gittiğini belirtiyor. Nimet Karabulut\'la Kadıköy\'deki ofisinde görüştük.
-Sayın Karabulut, sizi elbette burada tanımayan yok. Ama Malatya\'daki izleyiciler ve okuyucularımız için sizi sizden tanıyabilir miyiz?
-1955 Arguvan Kuyudere (Minayik) köyü doğumluyum. 6 Çocuklu bir ailenin 5 kızından üçüncüsüyüm. Bir erkek kardeşim var. Arguvan\'dan 1965 yılından İstanbul\'a geldik. İlkokul 5. Sınıfı İstanbul\'da bitirdim. Ortaokul ve Liseyi Kadıköy\'de okudum.1972 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine girdim, 1977 Yılında bitirdim ve Avukatlık stajına başladım. 1979 Yılında da Avukat olarak çalışmaya başladım. O günden bugüne kadarda serbest Avukat olarak çalıştım.
-Eşiniz ne iş yapıyor?
-Eşim Mali müşavir. Arguvan Atmalıdır.
-Nimet Hanım Siyasete ne zaman atıldınız?
-1999 Yılında CHP Baraja takılmıştı. Ve bu yılda da Marmara bölgesinde büyük bir deprem yaşanmıştı. Bu şartlarda bizlerinde gideceği bir yer olmadığını görünce CHP\'ye giderek, şikayet etmek yerine siyasetin içine girerek mücadele etmenin doğru olacağını düşünüp, faydalı olmak amacıyla siyasete atıldım.1999\'dan bu yana Kadıköy ve oturduğum semt olan Maltepe\'de CHP\'nin çeşitli kademelerinde görev aldım. Son olarak da 2009 Yerel seçimlerinde Maltepe İlçesi Belediye Meclis üyesi seçildim. Yapılan komisyon seçimlerinde de Belediyemizin birinci Başkan vekilliğine seçildim. Ve göreve devam ediyorum.
-Belediye Meclis üyesi seçildiniz?
-Meclis üyesi seçildim, seçildiğim içinde Belediye Başkan Vekili seçildim. Başkanımız olmadığı zamanlarda da Maltepe Belediye Başkanlığına vekalet ediyorum.
-Maltepe Belediyesinde bir bayan olarak görev yapmanın zorlukları var mı?
-1977 Yılında Maltepe\'de ev aldık ve buraya yerleştik. Bu nedenle Maltepe\'nin köy olan halini biliyorum. O zaman ilçe değildi Kartal\'a bağlı büyük bir belde idi. 1992 Yılında ilçe oldu, ilçe olduktan sonra Maltepe\'de büyük bir gelişme oldu ve nüfuz arttı. Şu anda 500 bin nüfusu olan bir ilçeyiz. İstanbul\'un parlayan bir ilçesiyiz.
-Malatya Merkezinde 500 bin nüfusu olduğunu düşünürsek Malatya kadar bir ilçe?
-Maltepe\'nin 18 mahallesi var. Ve bu mahallelerde yaşayanların sayısı 500 bin. Maltepe\'nin diğer ilçelerden ayıran şöyle bir özelliği var. Gelişmeye açık önemli bir ilçe olarak gösteriliyor. Dışardan gelenler Arguvan\'ın nüfusuna baktığında 2000 nüfüsü görünce şaşırıyor. Arguvan isim olarak büyük görünüyor, ama nüfusa baktığınızda hayal kırıklığına uğruyorsunuz. Bunu anlatmakta zorluk çekiyoruz.
-Arguvan\'dan büyük bir göç yaşanıyor, sizlerde buraya geldiğinize göre göç devam ediyor?
-Elbette göç Arguvan\'a büyük zarar verdi. Ama biz buna rağmen Arguvan kültürünü yaşatıyoruz.
-Arguvan için sizce neler yapılabilir?
-Hiç Arguvan\'dan ayrılmadık aslında. Arguvan Kuyudere köyü Derneğini kurarak köyümüze neler yapabileceğimizi araştırdık ve kolları sıvadık. Önce köyümüzün içme suyu şebekesini Devlşet vatandaş işbirliğiyle yaptık ve tüm evlere su götürdük. Daha sonra köyümüzün kanalizasyon şebekesini bitirdik. 2007 yılında da Devlet vatandaş işbirliğiyle köyümüzün yolunun yapılmasına katkı sağladık.
-Dernek olarak maddi katkıda mı bulundunuz?
-Elbette, Biz Kuyudere Derneği olarak para gönderiyoruz. Devletimizde Kaymakamlık ve İl Özel İdaresi vasıtasıyla destek vererek Kuyudere köyünün sorunlarını birlikte çözüyoruz. Bu çalışmalarımız diğer köyler tarafından da örnek alınarak Arguvan\'ın birçok köyünün sorunları bu şekilde çözülüyor. Köylerde bu çalışmalara başlayınca Arguvan Merkezde ne yapabiliriz diye tartışmaya başladık.
-Arguvan Türkü Festivali böyle mi düşünüldü?
-Evet, Arguvan\'a dikkat çekmek aynı zamanda da Arguvan kültürünü ileri ki yıllara taşımak ve Arguvan\'ın sorunlarını çözmek amacıyla Türkü Festivali düzenlemeye karar verdik. Bu Festivalde Arguvan dışlında olan Arguvanlılarında Arguvan\'a gelmesini sağlayarak hasret gidermelerine olanak vermek için tüm köyler olarak Türkü Festivaline karar verdik. Bundaki amaç Arguvan\'a yatırım yapılmasını sağlamaktı. Arguvan\'a yatırım yapılması için Türkü Festivali düşünüldü. Asıl amaç yatırımdı, çünkü Arguvan\'lı çok sayıda iş adamımız var, bunları yatırıma yönlendirmek istiyorduk. Ama aradan 7 yıl geçmesine rağmen bunu başardığımızı söyleyemem
-İstenilen desteği mi bulamadınız?
-Aslında iş adamları da sıcak baktı ama yatırımcı olarak kimse çıkmadı. Bunun nedeni de Arguvan bir çıkmaz yol kavşağında kör bir yol, transit bir yol üzerinde değil, bu da yatırımcıyı düşündürüyor. Burada üretilecek mallar nereye nasıl pazarlanacak ve nasıl nakledilecek. Bu sorunlar düşündürdü.
-Şimdilerde ise Arguvanlı yöneticiler yüzünden Arguvanlıların büyük bölümü bırakın yatırım yapmayı Türkü Festivaline bile gelmiyor?
-Türkü Festivalini 2000 yılında düşünmeye başladık 20003 yılında gerçekleştirebildik. -
-Maltepe Belediye Başkanını, bir Malatyalı bayanı Başkan Vekili olarak seçmesi nedniyle kutlamak gerekir diye düşünüyorum?
-Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin beni kontenjan birinci sıradan Belediye Meclis üyeliğine aday gösterdi. Kazanınca da Başkan vekilliğine getirdi. Ben bir bayan olarak kendisine teşekkür ediyorum ve elimden gelen her çalışmaya katkı veriyorum. Görevimi en iyi şekilde yapmaya çalışıyorum. Ama gerçekten de kadınların siyasette bir yerlere gelmesi oldukça zor.
-Gerçektende kadınlar için siyaset zor mudur?
-Tabiiki zor. Önce kadınların siyasete girme şartları oldukça zor, evden çıkması zor, eşinin izin vermesi zor. Annelik görevi var, eve karşı eşine karşı sorumluluğu var. Bende 2 çocuk annesiyim, çocuklarımı belli bir yaşa getirdikten sonra ancak siyasete girebildim. Bu nedenle kadın olarak görevlerini yerine getirdikten sonra ancak siyasete girebiliyor. Erkek öyle değil, istediği zaman eve gidebiliyor, ama kadınlar öyle değil. Erkek her zaman akşamları bile çıkabiliyor, ama kadının o kadar özgürlüğü yok. Bunları aştığınızda siyasete atıldığınızda da kadından kariyer, meslek mutlaka aranıyor. Ama erkeklerde tahsil bile aranmıyor, okuma yazma bilmeyenler dahi siyaset yapabiliyor. Kadın siyasetçilere baktığınızda bunu rahatlıkla görebilirsiniz. Kadın siyasetçinin mutlaka bir kariyer ve geçerli bir mesleği olması zorunlu gibi görünüyor. Ev hanımı bir kadının siyasette bir yere gelmesi mümkün olmadığı gibi sözü dahi edilmiyor. Maltepe\'de bu gün 37 meclis üyesi var sadece 5 kadın üye var. Ve hepsinin de kariyerleri var. Kadınların siyasete girmelerinin önünde aşılması gerek engeller var.
-Kadınlara siyasette ihtiyaç duyuluyor mu?
-Bir toplumda eşit miktarda erkek ve kadın yaşıyorsa, seçim sisteminde de eşit sayıda kadının seçilmesi zorunlu hale getirilmelidir. Kadınlar çok duyarlı ve görevlerini daha iyi yapıyorlar.
-Minayik köyünde her yıl Sarıbaba cemi yapıyorsunuz?
-Köyümüzde alt yapı olarak sorunları çözdükten sonra Kültürel olarak da Sarıbaba Cemini yapıyoruz. Alevliğin en önemli ibadeti olan Cemin yapılmadığını görünce bu Cem törenini düzenledik. İstanbul\'da Dernek olarak Cemimizi yapıyoruz, lokmalarımızı dağıtıyoruz. Sarıbaba türbesinin bulunduğu yerde yüz yıllardır bu cem yapılır. Sarıbaba\'ya her yıl gidilir, lokmalar kesilir, biz bu geleneği yaşatmak için Sarıbaba Cemlerini Dernek olarak organize ediyoruz. İstanbul\'dan da çok sayıda hemşerimiz bu ceme katılmak için her yıl Arguvan\'a geliyor. Sarıbaba türbesini de bir hemşerimiz yeniden düzenledi kendisine teşekkür ediyoruz.
-Son olarak neler söylemek istersiniz?
Kuyudere Minayik köyüm, Arguvan İlçem, Malatya ilim. Gelmesekte gitmesekte oralar bizim memleketimiz. Tüm hemşerilerime saygılarımı iletiyorum.
Kaynak: HAMLE Gazetesi 01.01.2009 Tarihli özel sayısı