DİYANET BAŞKANLIĞI MÜSTEŞARLIK STATÜSÜNE ÇIKARILMAK İSTENİYOR.

AKP hükümetinin hazırladığı Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kuruluş ve görevleri hakkındaki yasa tasarısı taslağında, Kuran kursu öğreticilerine de öğretmenler gibi her yıl “öğretime hazırlık ödeneği” verilmesi öngörüldü. Taslakta halen süre sınırı bulunmayan Diyanet İşleri Başkanı’nın görev süresi 5 yılla sınırlanırken “Alevi açılımı” kapsamında da Diyanet’te bir “Alevilik birimi” kurulması, Diyanet’in de “müsteşarlık” şeklinde örgütlenmesi öngörülüyor.

DİYANET BAŞKANLIĞI MÜSTEŞARLIK STATÜSÜNE ÇIKARILMAK İSTENİYOR.

Diyanet’e müsteşarlık statüsü

Diyanet İşleri Başkanlığı hakkındaki yeni yasa taslağı, Kuran kursu hocalarına öğretmen muamelesi öngörüyor.Yasa tasarısında Kuran kursu öğreticilerine de öğretmenler gibi her yıl “öğretime hazırlık ödeneği” verilmesi planlanıyor.

AKP hükümetinin hazırladığı Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kuruluş ve görevleri hakkındaki yasa tasarısı taslağında, Kuran kursu öğreticilerine de öğretmenler gibi her yıl öğretime hazırlık ödeneğiverilmesi öngörüldü. Taslakta halen süre sınırı bulunmayan Diyanet İşleri Başkanı’nın görev süresi 5 yılla sınırlanırken Alevi açılımıkapsamında da Diyanet’te bir Alevilik birimikurulması, Diyanet’in demüsteşarlıkşeklinde örgütlenmesi öngörülüyor.

Devlet Bakanı Faruk Çelik’in dün CHP ve MHP gruplarına sunduğu Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Kanun Tasarısı Taslağına göre, Diyanet’in yapısında köklü değişiklikler yapılması öngörülüyor. Taslakla, görev açısından süre sınırı bulunmayan, 65 yaşında emekli oluncaya veya görevden alınıncaya kadar göreve devam edebilen diyanet işleri başkanlarının görev süresi yeniden düzenleniyor. Buna göre diyanet işleri başkanları 5 yılllığına bu göreve atanabilecek ve bir kişi en fazla 2 kez başkan olarak görev yapabilecek. Başkanın emeklilik yaşı da 65’ten 67’ye çıkarılıyor. Tasarıyla getirilen bazı düzenlemeler şöyle:

‘Diyanet TV’ projesi

• Diyanet İşleri Başkanlığımüsteşarlıkdüzeyine çıkarılacak. Daha öncedaire başkanlığışeklindeki teşkilatlanma, Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü gibi 6 ayrı genel müdürlük şeklinde yapılandırılacak.

• Din İşleri Yüksek Kurulu’na “İslam dinine mensup farklı dini yorum çevreleri, dini sosyal teşekküller ve geleneksel dini kültürel oluşumlarla ilgili çalışma yapmagörevi veriliyor. Ayrıca Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Alevilikle ilgili birim kurulması öngörülüyor.

• Başkanlığın görev alanına giren konularda radyo-TV yayını yapılmasının yolu açılacak. Diyanet TV’nin kurulması için RTÜK yasasında değişiklik yapılacak.

• Milletvekili ve yerel seçimlere katılan Diyanet personeli, seçimi kaybettiği takdirde, “eskigörev yerine dönemeyecek. Mevcut yasada eski göreve dönme yolu açık bulunuyor.

• Dini yükseköğrenim görmüş personelin uzmanlaşması amacıyla, hizmet için eğitim vermek üzere Dini Yüksek İhtisas Merkezleriaçılacak.

• Daire başkanlıkları dahil üst düzey yöneticiler için gerekli olan 4 yıllık dini yükseköğretimkoşulu 4 yıllık yükseköğretimşeklinde düzenlenecek. Böylece Diyanet üst yönetimine dini eğitimi olmayan dışarıdan isimler atanabilecek.

• Öğretmenlerde olduğu gibi, Kuran kursu öğreticilerine de yılda bir kez öğretim yılına hazırlık ödeneği verilecek.

• Diyanetin her kademesinde din hizmetlerini yürüten personel, görevleri sebebiyle işledikleri suçlarda 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümleri uygulanacak. Mevcut uygulamada Diyanet personeli 4483’e tabi tutulmuyor.

Bu arada Devlet Bakanı Faruk Çelik, Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Yasa Tasarısı Taslağı ve Alevi çalıştaylarıyla ilgili olarak MHP ve CHP gruplarına bilgi verdi.

Cumhuriyet

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner40

banner45

banner57

banner39

banner44

banner56