DİYANET’TEN OLUMSUZ YANITLAR
‘Cemevleri ibadethane olamaz’
İzmir İl Genel Meclisi’nin geçen aralık ayındaki toplantısında, cemevlerinin ibadethane konumunda tanınması için aldığı temenni kararına, Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan olumsuz yanıt geldi. Diyanet, cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesinin milli birlik ve bütünlüğü zedeleyeceğini ileri sürdü.
Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan, başkan adına Hukuk Müşaviri Mustafa Davarcı’nın il genel meclisine gönderdiği açıklamada, cemevlerinin ibadethane olamayacağını savunuldu. Aleviliğin İslam’dan ayrı bir din olarak gösterilmesinin ve caminin karşısına da ibadethane olarak cemevinin konulması yaklaşımının milli birlik ve bütünlüğü zedeleyeceği vurgulanan açıklamada, “İslam’ın 14 asırlık teori ve pratiğinde cami ve mescitler, belli bir mezhebin namaz kılanların ve camiye gelenlerin değil, mezhebi, meşrebi ne olursa olsun bütün müslümanların ortak mabedi olarak varlığını sürdürmektedir. Alevilik, İslam kültürünün bütününden ayrışan değil onu tamamlayan bir unsurdur. Cemevleri de özgün, kültürel ve mistik kimliği ve misyonu bulunan ve korunması gereken bir zenginliğimizdir. Cemevlerinin ibadethane olarak gösterilmeye çalışılması tecrübeye ve bilimsel kriterlere uygun değildir” denildi.
CEMEVİ GİDERLERİNİN KARŞILANMASI MÜMKÜN DEĞİL
Genç’e, Diyanet’ten, “Cemevleri ibadethane yeri değildir” denilerek olumsuz yanıt verildi. Kamer Genç, 2 yıl sonra aynı soruyu 7 Ocak 2010’da tekrar soru önergesiyle gündeme getirdi. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu bu kez cemevlerinin ibadethane sayılıp sayılmayacağı konusuna hiç girmeden, “Cemevlerinin elektrik giderlerinin başkanlığımız tarafından karşılanması mevcut mevzuat çerçevesinde mümkün değildir” dedi.
Basından