Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İpekçi, katledilişinin 31. yılında anıldı
‘Biz hâlâ mahkûmuz’
İpekçi için dün Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki mezarı başında tören düzenlendi. Törende konuşan kızı Nükhet İpekçi “Otuz bir yıl önce en sorumlu kurumların başında bulunan yöneticiler, bu hafta teker teker bizi o günlere götürdüler. Devletin bütün güçlerini seferber ettik ama başaramadık dediler. Aslında bu bir başarısızlık hikâyesi değil, bir engelleme hikâyesidir” dedi.
Terörist Mehmet Ali Ağca tarafından 1 Şubat 1979’da evinin önünde öldürülen Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi, katledilişinin 31. yılında mezarı başında anıldı.
İpekçi için dün Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki mezarı başında tören düzenlendi. Törene, İpekçi ailesinden eşi Sibel ve kızı Nükhet İpekçi, meslektaşları Sedat Ergin, Hasan Pulur, Tufan Türenç, Doğan Heper, Mehmet Ali Birand, Nail Güreli, TGC Başkanı Orhan Erinç’in yanı sıra, CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin ve DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi katıldı.
‘Bir engelleme hikâyesi’
Babasının mezarı başında açıklama yapan kızı Nükhet İpekçi, “Bizim mahkûmiyetimiz sona ermedi. Özgürleşemedik. Buradayız, suskunluk bozmak, feryat etmek, çığlık atmak için burada değilim. Otuz bir yıl önce en sorumlu kurumların başında bulunan yöneticiler, bu hafta teker teker bizi o günlere götürdüler. Devletin bütün güçlerini seferber ettik ama başaramadık dediler. Aslında bu bir başarısızlık değil, bir engelleme hikâyesidir” dedi.
İpekçi, şunları söyledi: “Sormadıklarımız ve cevaplamadıklarımızla birlikte hepimiz ortak bir suçu paylaşmış sayılmaz mıyız? Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, birlik ve güvenliğimizden sorumlu bütün kurumların yöneticileri; acaba bu soruların cevabını hep birlikte, sakince arasak bulabilir miyiz?” Akşam da NTV’de yayımlanan “Canlı Gaste” programına babasının kanlı gömleğiyle katılan İpekçi, “Ben 31 yıldır bu gömleğe sarılarak yaşıyorum” dedi. Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin de, cinayeti “açık parantez ve Türkiye için kanayan yara” olarak değerlendirdi.
‘Öldürmek kutsallaştı’
Ergin, “Yetkilileri açıklama yapmaya davet ediyorum” dedi. “Ağca’nın hapis cezasının sona ermesiyle Türkiye’de adam öldürmek kutsallaştı” diyen gazetemiz yazarı ve TGC Başkanı Orhan Erinç ise “Gazetecilik meslek ilkeleri açısından şiddetin ön plana çıkarılmasını, reyting sağlama amacıyla yapılanları kınıyorum” ifadelerini kullandı.
Basın Enstitüsü Derneği ise IPI Faili Meçhuller Kampanyası’na atıfta bulunarak “adalet çağrısı”yaptı.
Basından