SİYASİ BUNALIM

Meclis, tarihinde ilk kez boykot ve yemin kriziyle açıldı. CHP çözüm adımına kadar yemin etmeyecek.

SİYASİ BUNALIM

CHP lideri uyardı; ‘İsteyen şimdi ayrılsın’

Kılıçdaroğlu, grup toplantısında “yemin etmeme” kararının tartışılmasını bekleyen bazı milletvekillerine yanıt verdi. “Bunun zorlu bir mücadele olduğunu biliyorum. Bizimle olmak istemeyenler hemen buradan ayrılsın” diyen Kılıçdaroğlu kararlılığını ortaya koydu.

Eksik başlangıç

TBMMnin 24. yasama dönemi, ilk kez 8i tutuklu olduğu için 170 CHP ve bağımsız milletvekili yemin etmeden çalışmaya başladı. BDP destekli bağımsızların Hatip Diclenin milletvekilliğinin düşürülmesi ve 5 tutuklu milletvekilinin tahliye edilmemesi nedeniyle boykotkararı uyarınca Meclise gelmediği törende, CHPliler de 2 milletvekilinin tutukluluğunu protesto ederek, genel kurulda hazır bulunmasına karşın, yemin etmedi. AKP ve MHPlilerin yemin ettiği Genel Kurulda, yemin için tutuklu milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberalın adı okunduğunda CHPliler uzun süre alkışladı.

TBMMnin 24. döneminin, “milletvekili yemin töreninin yapıldığı ilk birleşimine, ilk kez 8 milletvekilinin tutukluluğunedeniyle Meclise gelememesinin ve CHPnin yemin etmeme”, BDPli bağımsızların da boykotu damgasını vurdu. Törende, CHP ve Meclise gelmeyen bağımsızlarla birlikte 170 milletvekili ve AKPM Başkanı AKPli Mevlüt Çavuşoğlu da mazeretleri nedeniyle yemin edemedi. 24. yasama döneminin başlaması nedeniyle genel kurul saatinden önce, 23. dönemin TBMM Başkanı ve AKP Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, görevini, TBMMnin geçici Başkanı ve CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşiye devretti. Şahin,tutuklu milletvekillerisorununu ima ederek, Öfkeyle kalkarsanız zararla oturursunuz. Başka Meclisimiz yok, bir tek TBMMdedi.

TBMM Genel Kurulu, saat 15.00te Ekşinin başkanlığında toplandı. TBMM Başkanı Ekşi, 50 yıl önceen genç üyesıfatıyla kâtip üyelik yaptığı Kurucu Meclisin hukuk ve siyaset tarihinin en demokratik anayayasınıyaptığını belirterek, şunları söyledi:

50 yıl sonra bugün toplanan yüce Meclisimiz aynen onun gibi yeni bir anayasa yapma misyonuyla göreve başlıyor. Yeni anayasamızın, Cumhuriyetin değiştirilmesi dahi teklif edilemeyen kurucu felsefesine ve temel değerlerine bağlı bir anlayışla ve gerçek bir uzlaşmayla yapılmasını diliyorum. Ömrünü gazeteciliğe vermiş bir arkadaşınız sıfatıyla bu anayasanın ülkemizdeki ifade ve basın özgürlüğü tartışmalarına son verecek güvenceler içermesini istiyorum. Büyük bir ulusun yarattığı büyük bir ülkeyiz. Bu gerçek özellikle bize, çevremizdeki ülkelere örnek olma sorumluluğunu yüklüyor. Bu önemli misyonun hakkını bugüne kadar ülkemizde demokrasiyi yaşatarak verdik. İslam âleminde bunu yapabilen tek ülkeyiz. Çünkü, demokrasiyi yaşatmanın tılsımına o coğrafyada sadece biz sahibiz. Laik devlet düzeni bu tılsımın adıdır. Yüce Meclis’in özellikle yeni anayasa hazırlarken bu önemli gerçeği kutsal bir değer olarak koruyacağından eminim.

CHP yasa önerisi vermiyor

CHPliler dün gün boyu CMKde değişiklik önerileri üzerinde çalıştı. CMKnin tutukluluk nedenleri ve süresiyle ilgili 100. ve 102. maddelerinde değişiklik yapılabileceği kaydedildi. Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, kesin hüküm infazı dışındamilletvekillerinin tutuklanamayacağı, tutuklu kalamayacağına ilişkin düzenleme yapılabileceğini ifade etti. CHP’li Ali Rıza Öztürkün geçen yasama döneminde verdiği önerinin de güncellenebileceği kaydedildi. Öneride ağır ceza mahkemelerinin görevine giren işlerde tutukluluk süresi en çok iki yıl olması öngörülüyordu. Ancak CHP yönetiminde yapılan değerlendirmeler sonrasında yasa değişikliği önerisi vermeye gerek olmadığı görüşüne varıldı. CHP yöneticileri eğer yasa önerisi verirsek tutuklamalar yasal eksiklikler nedeniyle sürüyor sonucu çıkabilir yorumunu yaptı.





Basından

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner40

banner45

banner57

banner39

banner44

banner56