Tam Gün Yasası Meclis’ten geçti, hekimlere karar vermeleri için süre tanındı
Doktora tercih süresi
Sağlık çalışanlarının protestolarına karşın, üniversite öğretim elemanları ile sağlık personelinin “tamgün” esasına göre çalışmalarını öngören yasa TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen ve sağlık çalışanlarının “sağlıkta özelleştirmeyi teşvik” olarak nitelendirdikleri düzenlemeyle doktorlara, üniversite, devlet hastanesi ile “muayenehane” veya “özel hastane” arasında tercih yapma zorunluluğu getiriliyor. Buna göre devlet veya üniversite hastanelerinde çalışma tercihinde bulunan hekimler, özel hastanelerde çalışamayacak, muayenehane açamayacak. Bu konuda tercih yapıp, durumlarını yeni yasaya uydurmaları üniversite hastanelerindeki hekimlere 1 yıl, devlet hastanelerindeki doktorlara ise 6 aylık geçiş süresi tanındı. Yasa ayrıca, devlet veya üniversite hastanelerinde tamgün çalışmayı kabul eden hekimlerin, baktıkları hasta sayısı baz alınarak gösterecekleri “performansa” göre döner sermayeden pay almalarını da düzenliyor.
Yasa ile getirilen diğer düzenlemeler şöyle:
Radyasyonla çalışanlar •
Rektör, rektör yardımcısı, dekan, enstitü ve yüksekokul müdürlerinin ders verme yükümlülüğü bulunmayacak. Başhekimler, dekan yardımcıları, enstitü ve yüksekokul müdür yardımcıları ve bölüm başkanları haftada asgari 5 saat ders vermekle yükümlü olacak.
• Yasa, hekim, diş hekimi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanların, görev yapabilecekleri sağlık kurumlarını da yeniden belirliyor. Buna göre, doktorlar şu kuruluşlardan yalnızca birinde görev yapabilecek: Kamu kurum ve kuruluşları, Sosyal Güvenlik Kurumu ve kamu kurumları ile sözleşmeli çalışan özel sağlık kurum ve kuruluşları, SGK ve kamu kurumları ile sözleşmeli çalışan vakıf üniversiteleri, SGK ve kamu kurumları ile sözleşmesi bulunmayan özel sağlık kurum ve kuruluşları, SGK ve kamu kurumları ile sözleşmesi bulunmayan vakıf üniversiteleri, serbest meslek icrası.
• İyonlaştırıcı radyasyonla teşhis, tedavi veya araştırmanın yapıldığı yerlerde çalışan personel için haftalık çalışma süresi 35 saat olacak.
Doktora sigorta zorunluluğu
• Yasa ile hekimlere “tıbbi kötü uygulama”lar için bir çeşit “mali sorumluluk sigortası” yükümlülüğü getiriyor. Buna göre hekimler, “kötü tıbbi uygulama” nedeniyle kendilerinden talep edilecek zararlarla, kurumlarınca kendilerine yapılacak rüculara karşı sigorta yaptırmak zorunda kalacak.
• Son 10 yılda görevlerinden ayrılan hekimler, yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren, 6 ay içinde başvurmaları halinde görevden ayrıldıkları ildeki Sağlık Bakanlığı’na ait kurum ve kuruluşlara açıktan atanabilecek.
Basından