‘Tek parti rejiminegidiliyor’ NURAY MERT Siyaset bilimci, yazar Nuray Mert, “Ergenekon adı altında isnat edilen planları ciddi bir darbe hazırlığı olarak görmüyorum” dedi.
Siyaset bilimci, yazar Nuray Mert, Türkiye’nin, emniyet ve istihbarat güçlerinden destek alarak bir tür sivil otoriter tek parti rejimine doğru gittiği uyarısında bulundu. Mert, Ergenekon davasının iktidar tarafından muhalifleri sindirme amaçlı kullanılmasının yanı sıra aynı zamanda gerçek sorunların üzerinin örtülmesini ve konuşulmamasını sağlayan bir “şal” olarak da kullanıldığını söyledi.
Mert, Vatan gazetesinde iki gündür yayımlanan röportajında, Ergenekon soruşturmasından Cumhurbaşkanlığı seçimine dek birçok konuyu değerlendirdi. Darbe dönemlerinin kapandığını ve uluslararası siyasette artık yeri olmadığını belirten Mert, “Darbenin uluslararası konjonktürde bir karşılığı yok. Bir zamanlar, uluslararası konjonktürde göz yumuldu Türkiye’nin darbeler ülkesi olmasına” değerlendirmesinde bulundu.
Mert’in, değerlendirmelerinden bazı bölümler şöyle:
“İyi gidiş diye takdim edilen şey, bir tür sivil otoriter tek parti rejimine doğru bir gidiş. Demokratikleşiyoruz diye başladığımız değişimde, büyük bir savruluş yaşanıyor. Bir taraftan toplumda inanılmaz gerilim, diğer taraftan da bu karanlık tabloyu örtmek üzere harekete geçen ve iktidar gücünü böyle kullanan bir siyaset tablosu var. Medya bu sorunları sizin istemediğiniz bir şekilde dile getirebilir, abartır da hatta ama bunların yolu o medya kurumlarını yok etmek veya susturmak mıdır? İşin kötüsü medyanın da bir kısmı olan bitene kafa yormak yerine sadece ve sadece Ergenekon davasından söz edip, iktidarı destekliyor ve Türkiye’nin sorunlarından diğer meslektaşlarını sorumlu tutuyor.
Ben Ergenekon adı altında isnat edilen planları, ciddi bir darbe hazırlığı olarak görmüyorum. Türkiye’de arbede çıkarmak isteyenler her zaman vardır ama bunların Genelkurmay’ı temsil ettiğini hiç düşünmüyorum. Varolan tüm bu çeteleşmelerin fazlasıyla abartılarak bir darbe tehlikesi yaratıldığını düşünüyorum. Sindirme, susturma, imkânını engellemek için, olanı biteni örtmek için Ergenekon gerekçesinin arkasına sığınıldığını düşünüyorum. Bu sindirmenin etkili olabilmesi için darbe ihtimalinin çok gerçek ve çok büyük olduğu iddiasına ihtiyaç var. Daha da önemlisi diğer taraftan darbe tehlikesi iktidara yakın medya tarafından iktidara toz kondurmamak için ve hiçbir sorundan bahsetmemek için gerekçe oluyor. Diğer sorunların üzerine bir şal gibi örtüldüğünü düşünüyorum.”
Vatan