UĞUR MUMCU ANILIYOR - ADALETİNİ 17 YILDIR ARAYAN DAVA

Bombalı saldırı sonucu, 24 Ocak 1993’te yitirilen gazeteci Uğur Mumcu’yu, katledilişinin 17. yıldönümü olan bugün, çeşitli etkinliklerle anılıyor.Uğur Mumcu’nun katledilişinin üzerinden geçen 17 yıl boyunca adalete de, kıyımın ve tetikçilerin ardındaki “asıl güce” de ulaşılamadı. Mumcu’nun aracına

UĞUR MUMCU ANILIYOR - ADALETİNİ 17 YILDIR ARAYAN DAVA

Bombalı saldırı sonucu, 24 Ocak 1993’te yitirilen gazeteci Uğur Mumcu’yu, katledilişinin 17. yıldönümü olan bugün, çeşitli etkinliklerle anılıyor.

Adaletini 17 yıldır arayan dava  

Uğur Mumcu’nun katledilişinin üzerinden geçen 17 yıl boyunca adalete de, kıyımın ve tetikçilerin ardındaki “asıl güce” de ulaşılamadı. Mumcu’nun aracına bomba konulmasına gözcülük ettiği belirtilen Oğuz Demir ise 17 yıldır firari ve bulunamadı.

Yazar Uğur Mumcu’nun katledilişinin üzerinden 17 yıl geçti. Bu süreçte, 13 hükümet, 15 İçişleri Bakanı, 13 Adalet Bakanı değişti ancak olay tüm boyutlarıyla aydınlatılamadı. 7 yıl boyunca faili meçhul dosya olarak tozlu raflarda bekleyen Mumcu suikastı dosyası, İstanbul’da terör örgütü Hizbullah’ın İlim grubuna yönelik 17 Ocak 2000’deki operasyonda elde edilen CD ve disketlerdeki bilgiler üzerine yeniden açılabildi. Elde edilen bilgiler ışığında Mumcu suikastının faillerini yakalamak amacıyla 21 Şubat 2000 tarihinde “UMUT” (Uğur Mumcu Uzun Takip) operasyonuna başlandı.

Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı suikastının faili olarak 14 Mayıs 2000’de Ankara’da gözaltına alınan Necdet Yüksel’in yer göstermesi sonucu, Sincan’da çok sayıda patlayıcı ve mühimmat bulundu. Dönemin DGM Savcısı Hamza Keleş, 11 Temmuz 2000’de, 9 kişi hakkında idam istemiyle olmak üzere 17 sanık hakkında dava açtı, 111 kişi hakkında takipsizlik kararı verdi.

Mumcu’nun aracına bombayı yerleştiren Ferhan Özmen, Necdet Yüksel ve Rüştü Aytufan’ın da aralarında bulunduğu sanıklar, 14 Ağustos 2000’de yargılanmaya başlandı. Sanıklar Özmen, Yüksel ve Aytufan, “mevcut anayasal düzeni silah zoruyla yıkıp, yerine din kurallarına dayalı devlet kurmak için oluşturulan silahlı çeteye üye olup, anayasal düzeni değiştirmeye cebren teşebbüs ettikleri” gerekçesiyle ölüm cezasına çarptırıldı.

Dosyanın temyiz için gittiği Yargıtay 9. Ceza Dairesi, idama mahkûm edilen Yüksel ve Aytufan’ın cezasını müebbete dönüştürerek onadı, ölüm cezasına çarptırılan Özmen’in de aralarında bulunduğu 8 sanık hakkında verilen mahkûmiyet kararlarını ise eksik soruşturma gerekçesiyle bozdu. DGM’lerin kapatılması üzerine Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne devredilen davada, Özmen, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Dosyanın temyiz için ikinci kez gönderildiği Yargıtay 9. Ceza Dairesi, sanık Özmen’in ağırlaştırılmış müebbete çarptırılması kararını onadı. Böylece Mumcu suikastı yönünden dosya kesinleşmiş oldu. Ancak dosya kapsamında Ferhan Özmen dışında da tutuklu hiç kimse kalmadı.

17 yıl süren firar

Mumcu’nun aracına bomba konulmasına gözcülük ettiği belirtilen Oğuz Demir ise 17 yıldır firari ve bulunamadı. Demir’in İran’a kaçtığı yönünde belirlemeler yapıldı. Ancak bugüne değin Demir’in bu ülkede olup olmadığının kesinleştirilmesi ve iadesi konusunda adım atılmadı. Cinayetin hükümlülerinden olan ve 2005 yılında tahliye edilen Mehmet Ali Tekin’e Küçükçekmece Kaymakamlığı’ndan 2 bin TL’lik yardım yapıldığı ortaya çıktı. Davada 12 yıl hapse mahkûm olan Muzaffer Dağdeviren ise alacak-verecek meselesi yüzünden çıkan silahlı çatışmada öldürülmüştü.

YURT GENELİNDE ANILDI

Uğur Mumcu, katledilişinin 17. yılında yurt genelinde çeşitli etkinliklerle anıldı.

GAZİANTEP: Gaziantep Balıklı Parkı’nda düzenlenen toplantı ve etkinliğe CHP, ADD, İP, Eğitim-İş ile bazı sivil toplum örgütleri katıldı. Buradaki ortak açıklamayı Gaziantep ADD Şubesi Saymanı Mehmet Durdu yaptı.

TRABZON: Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Trabzon Şubesi, Uğur Mumcu’yu anmak için bugün saat 13.00’da Zorlu Otel’de bir etkinlik düzenleyecek. Etkinlikte, gazetemizin yazarı Mehmet Faraç, “PKK, terör ve açılım süreci” konulu bir konferans verecek.

AMASYA: Mumcu, karanlık güçler tarafından katledilişinin 17. yıldönümünde Amasya’da halk türküleriyle anılacak. CHP Merkez İlçe ve ADD Amasya Şubesi’nin ortak hazırladığı anma etkinliği bu akşam Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilecek. Ufuk Kantarcı, Çağdaş Özbilgen, Eren Hırçın veSamet Tırpan Mumcu için halk türkülerini seslendirecekler.

ESKİŞEHİR: Tepebaşı Belediyesi, ADD Eskişehir Şubesi ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Eskişehir Şubesi bir dizi etkinlikle Mumcu’yu anacak. Vilayet Meydanı’ndaki Atatürk anıtına saat 13.00’te çelek sunulacak. Yarın saat 17.00’de Espark’ta “Fotoğraflarla Cumhuriyet Yürüyüşü” fotoğraf sergisi açılacak. Taşbaşı Kültür Merkezi’nde ise 26 Ocak Salı günü gazetemiz yazarları Ali Sirmen ve Ümit Zileli’nin katılımıyla Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ın yöneteceği bir panel yapılacak.

ANTAKYA: ADD, ÇYDD, Antakya Gazeteciler Cemiyeti, CUMOK ve Eğitim-İş öncülüğünde gerçekleştirilen Uğur Mumcu’yu anma yürüyüşü bu yıl da yapıldı.

KASTAMONU: Eğitim-İş Kastamonu İl Başkanı Ahmet Tevfik Bal, Uğur Mumcu’yu özlemle andıklarını ifade ederek, “Yazıları ve araştırmalarıyla bizleri çok önceden uyarmaya çalıştı. Onun yazdıklarından rahatsız olanlar, alçakça cinayet işleme yoluna gittiler. Ne yazık ki, bu alçakça cinayetin failleri bulunup hesap sorulamadı. Bizler Eğitim-İş olarak, Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Atatürk devrimlerini savunacak, aziz şehitlerimizin mücadelelerini sürdürerek anılarını yaşatacağız. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın” diye konuştu.  

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner40

banner45

banner57

banner39

banner44

banner56